- Blog

Hvad er et enneagram, og hvad betyder det?

Et enneagram er et symbol med ni spidser, der bruges i enneagrammet som er et personligheds tolknings værktøj.

Enneagram kommer fra de Græske ord, ennea som betyder 9 og grammos som betyder symbol, oversat til de 9 spidsers symbol.

Selve tolknings systemet enneagrammet, som sammenfatter det spirituelle med personligheden, kommer oprindeligt fra flere af de store filosofi blandt andre tibetansk mystik, den jødiske kabbalistiske og kristendommen, men det har specielt rødder i Sufismen som er en betegnelse for Islamisk mystik, det er en religiøs filosofi som tror på mystik, spiritualitet og kærlighed.

Det var den armenske lærer og filosof Georg Ivanovich Gurdjieff der levede fra 1872 til 1949. Der for alvor bragte systemet til Europa. Efter at i mange år at have rejst rundt i verdenen og besøgt mysterieskoler og klostere, tog han tilbage til Europa og i 1920ern åbnede han “Institut for Menneskers Harmoniske Udvikling” i Frankrig.

Systemet er et af de værktøjer der i dag bruges i coaching, og som man lære i coach uddannelsen. Systemet arbejder med 9 beskrevne personlighedstyper, og ved at bruge det rigtigt kan coachen finde ud af hvilken personlighed en person har.

En coach bruger ikke enneagrammet til at putter folk i en special personligheds box, men bruger det til at få en person til at se og selv erkende hvilken personlighed personen har. Og hvordan denne personlighedstype reagere over for forskellige indtryk.

Når en person har fået denne selverkendelses er det meget nemmere at få personen til at komme ud af fastlåste rammer og eventuelle dårlige vaner.

Dybest set bruger en coach systemet til at få en person til nå længere i sin udvikling, ved at denne har fået større selvforståelse.

At give en person selvforståelse er en af coachens hovedopgaver da dette grundlæggende for at en person kan ændre vaner og se ny muligheder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *