Business_Model_Canvas
- Business

Modeller til udvikling af forretningsplaner

Langt de fleste iværksættere har intet begreb om forretningsplaner, analysemetoder og modeller. De er startet med en ide og en vision, og så kører de derudaf. Det er rigtig fint, men der er også et problem. Det er ekstremt svært at skalere virksomheder op, når man ens handlinger bliver et resultat af de umiddelbare problemer og løsninger herpå. Hvis du vil tænke i visioner og tænke skalerbart, så skal du tage et nærmere kig på de anbefalede redskaber i denne artikel.

Her kommer modellerne:

Business generation model

Det er her jeg som regel starter, når jeg skal have styr på hvad jeg laver.  Det er på en og samme tidspunkt en model, der både er simpel, let at lære og så hamrende effektiv. I bund og grund så indtegner du din virksomhed i et virksomehedsdiagram, og så kan du kigge nærmere på flows i virksomheden. Du kan se et eksempel på modellen nedenunder.

Business_Model_Canvas

Denne model bør laves i to tidslommer: As-Is – det vil sige den situation virksomheden er i nu. To-Be – det vil sige den situation man ønsker at virksomheden skal bevæge sig hen i.

Business Generation Model er en fantastisk, når du vil kigge på virksomheden og udvikle den derfra. Det er Alexander Osterwalder, der har udviklet konceptet og modellen, og du kan finde mere info på hans hjemmeside strategyzer her.

SOSTAC – Når du skal i gang

Hvor Business Generation Model er en fantastisk analyse af situationen i en virksomhed, så er SOSTAC en framework, der er rigtig god til at tage en fra det indledende stadie i en proces til det endelige mål. SOSTAC er en ABC model, hvor du først checker det ene og så det andet og til sidst det sidste. Du kan læse mere om SOSTAC på FriBoo.dk her.

SWOT – plusser og minusser

SWOT analysen består i al sin simpelthed i en række modsætningsforhold som enhver virksomhed står i og må forholde sig til I bund og grund handler det om styrker og svagheder internt i virksomheden, og så udfordringer og muligheder i verdenen, der omgiver virksomheden.

Her stopper lektionen af modeller for idag, men tag eventuelt også et kig på modeller som PESTEL og de 4 p’er. De er også rigtig spændende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *