- Business

Sørg for et ordentlig sikkerhedsnet som selvstændig

Inden du kaster dig ud i et liv som selvstændig, er det vigtigt at sikre dig, at du har det samme sikkerhedsnet, som hvis du havde været ansat – både ved sygdom og hvis du – guderne forbyde det – en dag bliver nødt til at dreje nøglen om i din virksomhed.

Det er altid spændende at starte din egen virksomhed og som oftest ved du også godt, at det næppe – i hvert fald til at begynde med – bliver lige så luksuriøst som at være ansat. Men hvem kan ikke holde til at suge lidt på lappen i et stykke tid, når der er udsigt til at skabe noget, der på sigt kommer til at give et bedre afkast og en større frihed, end du havde ved at være lønslave.

Du behøver ikke sætte din økonomi overstyr

Men det betyder ikke, at du behøver sætte din privatøkonomi over styr, hvis du bliver syg eller firmaet ender med at gå ned. For ligesom almindelige ansatte, kan du sikre dig økonomisk ved sygdom og arbejdsløshed.

Det koster ganske vist en smule hver måned, men hellere det end at du står uden nogen form for indtægt, den dag det måske går galt. For så kan det hurtigt vise sig, at være dumme penge at have sparet.

Sygeforsikring for selvstændige

Som udgangspunkt har alle selvstændige og medhjælpende ægtefæller ret til sygedagpenge fra kommunen, hvis de bliver så syge, at de ikke kan passe deres virksomhed. Det kræver blot, at du kan dokumentere, at du har været selvstændig erhvervsdrivende i mindst 6 af de foregående 12 måneder og har lagt en arbejdsindsats i firmaet, der svarer til minimum halvdelen af den almindelige arbejdstid, p.t. minimum 18,5 timer om ugen. Bagsiden af medaljen er, at du først er berettiget til at modtage penge, hvis du har været syg i over 2 uger!

Du kan dog tegne en særlig sygeforsikring for selvstændige, der giver dig ret til sygedagpenge før der er gået 2 uger. Det kræver blot, at der er en indtægt af en vis størrelse i din virksomhed. Forsikringen giver dig en maksimumudbetaling på højst 4.135 kroner om ugen før skat, der udbetales bagud regnet fra første eller tredje sygedag, alt efter hvilken forsikringsdækning du vælger.

Du kan læse mere om sygedagpenge for selvstændige erhvervsdrivende hos Statens Administration, hvor du også kan tilmelde dig ordningen.

akasse oversigt

Tilmeld dig en a-kasse for selvstændige

Et er sygdom, noget andet hvis du bliver nødt til at lukke dit firma. Sker det er du at betragte som arbejdsløs, og kan få dagpenge efter de samme regler som almindelige lønmodtagere. Men det kræver, at du lukker virksomheden helt eller sælger den, og at du har været medlem af en a-kasse så længe, at du har optjent ret til dagpenge.

Tidligere var der kun to a-kasser, der optog selvstændige, men i dag – hvor a-kasserne ikke længere hænger sammen med fagforeningerne – optager de fleste a-kasser selvstændige. Vil du have et godt overblik over de forskellige a-kasser, kan du med fordel besøge akasseguiden.dk. Her kan du læse om de forskellige a-kasser og de fordele, de tilbyder medlemmerne.

Med en a-kasse og en sygeforsikring for selvstændige er du godt rustet til dit nye liv som selvstændig. God vind med projektet!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *